Aronskelk

Aronskelken hebben een bijzondere voortplanting: ze lokken insecten met de geur van mest of urine. De insecten die hier op af komen worden in de bloem gevangen en een heel etmaal vast gehouden. In dit etmaal is de bloem eerst vrouwelijk en daarna mannelijk.

Vandaag kwam ik een groepje Aronskelken tegen die druk bezig waren met het vangen van insecten waardoor ik dit interessante verschijnsel goed heb kunnen bekijken.

Hier zie je een klein insect dat op de rand van de bloem zit. Deze rand is glad, er zit olie op, waardoor het diertje in de bloemkelk zal vallen.

Aronskelk met insektEen Aronskelk heeft een insekt gelokt met haar geur.

De volgende foto is van een insectje dat is vastgeplakt aan de kleverige druppeltjes op de vrouwelijke bloem. Deze kleverige druppeltjes zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de het stuifmeel van de mannelijke bloem goed aan het insect zal blijven plakken.

Gevangen door AronskelkDeze Aronskelk heeft een insekt gevangen met de kleverige druppels op de vrouwelijke bloem. Hierdoor wordt de bloem bestoven.

Hier nog een foto van een insect op de rand van de kelk. Doordat ik de foto's vanuit de binnenkant van de bloem heb gemaakt, is het licht nogal speciaal te noemen want dat schijnt door de bloemkelk heen naar binnen. De kleuren zijn daarom nogal apart.

Aronskelk met insektEen Aronskelk heeft een insekt gelokt met haar geur. De rand van de bloem is olie-achtig waardoor het insekt zal uitglijden en in de bloem zal vallen. Hierin wordt hij 24 uur opgesloten om voor bestuiving te zorgen.

Als je meer wilt weten over Aronskelken en de bijzondere bestuiving, kun je terecht bij een uitgebreid artikel op wikipedia

Wie had dat gedacht? Zulke bijzondere verschijnselen in de "natuur om de hoek". In dit geval landgoed Schaep en Burgh, waar de Aronskelken bloeien als stinzenplant.

Victor